Historie Restaurant De Slingerij

Sinds 1623

Al in 1623 werd op deze plek aan de Aweg een herberg vermeld, de vertrekplaats van de snikvaart naar Friesland en het Westerkwartier. Het pand stond destijds buiten de vesting van Groningen. Het huidige blokvormige gebouw werd in 1854 neergezet. Het heeft een kroonlijst onder een schilddak, waarop twee hoekschoorstenen zijn geplaatst.

Mense van Hemmen werd in 1874 kastelein en uitbater van De Slingerij. Zijn zoon Lukas (Loeks) werd er twee jaar later geboren. Het horecabedrijf deed ook dienst als paardenstalling. Op marktdagen kwamen de boeren van heinde en ver en stalden er hun paarden. Lucas groeide dan ook in de paardenwereld op en werd jockey. Rond de eeuwwisseling had hij al naam gemaakt door zijn deelname aan (inter-)nationale draverijen. Loeks van Hemmen nam later de zaak van zijn vader over. Zijn renpaard Appelon, dat in de stal van De Slingerij overleed, zou het 'Peerd van Ome Loeks' zijn.

De naam De Slingerij kwam voort uit het feit dat de schippers voor het café hun touwen om de aanmeerpalen slingerden, zodat ze zich voor hun doorreis nog even te goed konden doen aan een natje en een droogje.

Na een grondige verbouwing, waarbij alle voorzieningen zijn vernieuwd en de originele elementen in ere zijn hersteld, zijn wij klaar om u te ontvangen en te laten genieten van onze culinaire passie in een warme, gemoedelijke en gastvrije sfeer.

Restaurant De Slingerij

Met een maandelijks wisselende kaart en een goede dosis gastvrijheid willen we u graag voorzien in een ontspannen avondje uiteten.

RESERVEREN
RESERVEREN